A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Губарівська гімназія"
Богодухівської міської ради
Богодухівського району Харківської області

13 січня - всесвітній день боротьби з депресією.

Дата: 13.01.2024 13:15
Кількість переглядів: 15

Депресія – найпоширеніший психічний розлад, під час якого зникає інтерес до життя, знижується самооцінка і працездатність, переважає поганий настрій, пригніченість і сильне почуття провини. На думку лікарів, це серйозне захворювання, яке потребує професійного лікування. Ще Гіппократ описав його під назвою “меланхолія”.

За даними World Health Organization (WHO), понад 350 млн. людей у різних країнах світу страждають від депресії. За статистикою, кожен десятий після 40 років стикається з різними формами депресивного розладу психіки, причому більшу частину з них складають жінки. Захворювання зустрічається у 5% дітей та підлітків віком від 10 до 16 років, а більший відсоток суїцидів трапляється у період юнацької депресії. Кожна п’ята жінка страждає від депресії після народження дитини. Розвиток хвороби можуть спровокувати деякі групи лікарських препаратів, серцево-судинні та ендокринні захворювання.

Важливо пам’ятати, що депресія – це хвороба, що піддається лікуванню, але потребує кваліфікованої допомоги фахівців. Відсутність своєчасного терапевтичного втручання може призвести до тяжких наслідків для здоров’я.

Люди з депресією переживають низку симптомів, до яких належать стійкий пригнічений настрій або відсутність інтересу і відчуття задоволення упродовж принаймні 2 тижнів. Як описано в цьому модулі, люди з депресією мають значні труднощі у повсякденному функціонуванні у таких сферах життя, як особиста, родинна, соціальна, освітня, професійна та інші. Багато людей із депресією також страждають від симптомів тривоги та симптомів з боку фізичного здоров’я, що не можуть бути пояснені.

До якого лікаря звертатися з підозрою на депресію

До сімейного лікаря, терапевта чи педіатра в той медичний заклад, який має договір із НСЗУ за пакетом “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Знайти найближчий медзаклад допоможе оператор контакт-центру НСЗУ Національна служба здоров’я України за номером 16-77.

Також користуйтеся корисними ресурсами Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? В “Аптечці швидкої психологічної допомоги” зібрано інформацію, як навчитися піклуватися про себе та своїх рідних:

❔️як допомогти дитині https://www.howareu.com/#section-help-child-text

❔️як допомогти собі https://www.howareu.com/#section-first-aid-kit

❔️техніки самодопомоги https://www.howareu.com/#techniques

За матеріалами сайту «ОДЕСЬКИЙ  ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень